Lading België 

Bij vervoer of transport naar en van België zijn een aantal regels belangrijk.

De regelgeving in ons eigen land is niet altijd even makkelijk te volgen. In buurland België zijn de regels vaak anders. De boetes voor overtredingen in het verkeer zijn in België vaak ook hoger. Bovendien moet een buitenlandse chauffeur in België opgelopen boetes onmiddellijk betalen.

De vrachtwagenchauffeur moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat hij zich aan de arbeidseisen heeft gehouden gedurende zijn rit in België.

Maar de container, vrachtwagenlading of het pakketje met u producten moet toch naar de klant, ook als die in België blijkt te wonen.

Lading Belgie.

Dus u gaat op zoek naar een vervoersbedrijf in Nederland, of natuurlijk in België zelf. Gelukkig, dank zei het internet, hoeft u daarvoor geen dikke en onhandige telefoonboeken meer uit de kast te trekken. Het boeken van een vervoerder en het regelen en organiseren van de ritten gaat allemaal via het internet.

Dat betekend overigens niet dat er geen papierwerk betrokken is bij het vervoeren van goederen. De beruchte vrachtbrief moet nog altijd opgemaakt worden, dus een goede, duidelijke en vooral gedetailleerde beschrijving van de te vervoeren goederen is nodig.

Lading Belgie en u als klant.

De vrachtbrief wordt opgesteld door ofwel de verzender van de goederen, of door de vervoerder. Het is aan te raden het te laten doen als u zelf geen ervaring hebt met het opstellen van een vrachtbrief. Dat voorkomt onnodige fouten en vergissingen.
In een vrachtbrief staan de gegeven over

  • de afzender;
  • de vervoerder;
  • de geadresseerde;
  • de plaats en datum waarop de goederen in ontvangst worden genomen;
  • de lading (aard, verpakking);
  • het brutogewicht.

Dat lijkt veel, maar het is niet mogelijk goederen te vervoeren binnen Europa, of daarbuiten, zonder een behoorlijke documentatie van de te vervoeren goederen. Er is vrijheid van verkeer voor personen en goederen binnen Europa, maar de verschillende landen hebben toch nog grotendeels ieder hun eigen wetgeving. Dat wil zeggen dat de behandeling van goederen op de weg min of meer allesdekkend moet zijn.

Ook de chauffeur van de vrachtwagen moet voldoen aan bepaalde eisen. Alleen het behalen van een vrachtwagenrijbewijs is niet voldoende. Een van die vereisten wordt aangeduid met Code 95. Dat is een bewijs van vakbekwaamheid en iedere beroepsvrachtwagenchauffeur moet in het bezit zijn van een dergelijk certificaat. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor het voldoen aan de regelgeving bij de vervoerder, en niet bij u als klant. Maar het is altijd goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden, ook als klant van een vervoersbedrijf, het kan onnodig oponthoud voorkomen.

De regels voor het vervoer binnen Belgie zijn hier en daar anders als die in Nederland. Ook het vervoer naar of van andere lidstaten van de Europese Unie kan onderhevig zijn aan andere regelgeving dan die in Nederland. Maar alweer, daar hebt u als klant eigenlijk geen omkijken naar. De ervaring zal het u leren, de vervoerder neemt u gewoonlijk alles uit handen, en daar kunt u in de meeste gevallen gerust op vertrouwen.

ajvlogistiek.com gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek bij ajvlogistiek.com voor jou makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze website volgen en verzamelen.