Machine Transport

De industriële wereld is volop in beweging op allerlei gebied. Men heeft in dit soort ondernemingen vaak te maken met grote machines. Deze machines worden geproduceerd, gerepareerd of gebruikt. Hierbij komt het vaak voor dat een machine vervoerd moet worden. Dit kan vervoer zijn via een eenmalige rit, maar het kan ook zijn dat een onderneming heel veel machines moet vervoeren. Het vervoer kan in Nederland plaatsvinden, maar wanneer een onderneming internationaal zaken doet, dan zal transport ook buiten Nederland moeten plaatsvinden. Nu kan een ondernemer, vooral bij wat kleinere machines ervoor kiezen om het vervoer zelf te doen, maar veelal betreft het enorm grote machines, die via speciaal machine transport vervoerd moet worden. In dit geval zal de ondernemer meestal beslissen om het vervoer aan een transportbedrijf uit te besteden.

Zelf doen of transportbedrijf?

Een ondernemer moet een grote machine vervoeren, dan komt hij voor de keuze te staan hoe hij deze machine bij een klant krijgt. Machine transport is niet even machine inladen en dan rijden, tenzij het om redelijke afmetingen gaat, maar een transport waar veel bij komt kijken. Er moeten vaak vergunningen en ontheffingen aangevraagd worden en eventueel moet er ook nog begeleiding mee. Als een ondernemer dit zelf doet dan moet hij met deze zaken allemaal rekening houden. Eventueel moet hij ook een machinetransporter of een machine transport aanhanger huren, om de machine op een correcte wijze te vervoeren. Het uitbesteden aan een transportbedrijf is daarom een goede optie. Het transportbedrijf heeft mensen in dienst die verstand van zaken hebben op het gebied van grote transporten. Daarnaast zal een transportbedrijf ook alle papieren en vergunningen gaan regelen en men heeft de juiste transportmiddelen. Hierbij heeft een ondernemer dus geen enkel omkijken meer naar het transport van zijn machine(s) en kan hij het met een gerust hart aan de experts overlaten. Vooral als het vervoer ook in het buitenland plaats moet vinden is specifieke kennis nodig over de regelgeving in de verschillende landen en is zelf doen bijna geen optie meer.

Exceptioneel transport

Exceptioneel transport een vorm van uitzonderlijk transport. Het gaat hierbij om vervoer van uitzonderlijk grote machines, die de normale regels voor afmetingen om te vervoeren overschrijden. Wanneer een ondernemer dus uitzonderlijk grote onderdelen of machines moet vervoeren, zal hij er verstandig aan doen een gespecialiseerd transportbedrijf in te huren. Dergelijke onderdelen mogen namelijk alleen de weg op als er bij de overheid een vergunning of een ontheffing is aangevraagd. Het transportbedrijf heeft speciale voertuigen, zoals een machinetransporter en een machine transport aanhanger, om dergelijke onderdelen te vervoeren. Het vervoer moet plaats vinden volgens de AVET (Algemene Voorwaarden voor Exceptioneel Transport). Hierin staat dat zowel de afzender als de vervoerder verantwoordelijk zijn voor het transport en dat zij afspraken dienen te maken wie voor een bepaald proces verantwoordelijk is.

Mocht het te vervoeren onderdeel zo groot zijn, dan kan in bijzondere gevallen transportbegeleiding nodig zijn. Dit zijn extra voertuigen die het transport begeleiden en zorgen dat het alles in goede banen geleid wordt.

ajvlogistiek.com gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek bij ajvlogistiek.com voor jou makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze website volgen en verzamelen.