Transport België Nederland

Groot aandeel Benelux binnen de transportsector binnen de EU 
Transport Belgie Nederland significant
De Benelux bestrijkt slechts 2% van het landoppervlak in de EU, maar is daarentegen goed voor 7% van al het wegvervoer in de EU. Bovendien zijn Nederland, België, en Luxemburg prominent aanwezig in de top 10 van de logistieke wereld, met een tweede, derde, en achtste plek respectievelijk. Daarnaast worden er onderling veel goederen vervoerd tussen Nederland, België en Luxemburg. Volgens een studie ondernemen onder leiding van Het Secretariaat-Generaal van de Benelux Unie heeft 45% van de goederen vervoerd vanuit Nederland, België of Luxemburg als eindbestemming één van de drie Benelux landen. Het volume van deze goederen bedroeg in 2013 2.147 miljoen ton. Het vrachtverkeer, voornamelijk vanuit Nederland en België, vertegenwoordigen 76% van alle goederen vervoerd binnen de Benelux. Deze percentages maken duidelijk dat de logistieke sector, met name de vrachttransport sector in Benelux, voor vele banen zorgt en van direct economisch belang is voor de regio.Intensere samenwerking transport Belgie Nederland
Zestien beleidsaanbevelingen zijn het resultaat van de bovengenoemde studie. Deze beleidsaanbevelingen hebben als doel om het goederenvervoer te stimuleren tussen de leden van de Benelux en de aangrenzende buurlanden. Efficiëntie, duurzaamheid en concurrentie zijn steekwoorden die voortkomen uit deze beleidsaanbevelingen. De efficiëntie kan verhoogd worden door het doorvoeren van verbeteringen aan bestaande, intelligenten vervoerssystemen. Bij duurzaamheid ligt de focus meer op het benutten van intermodaal transport, waar bij de binnenvaart en het spoor in combinatie met vrachtvervoer gecombineerd kunnen worden. Concurrentiekracht vergroten als derde pilaar staat centraal om Europa’s logistieke positie in de wereld te behouden en eventueel verder uit te breiden. Voorbeelden van uitbreidingen zijn, grensoverschrijdende scholingsprogramma’s, waarbij Nederland en België samen transportprogramma’s ontwikkelen om zo de kennis van de Benelux landen te bundelen en te benutten.Huidige maatregelen voor bevordering transport Belgie Nederland
Naast beleidsaanbevelingen voor de toekomst wordt er momenteel ook hard gewerkt door de Benelux om transport in de regio te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is het toelaten van grensoverschrijdend vervoer van 44ton, terwijl het maximale gewicht binnen de EU op 40 ton ligt. Daarnaast is het binnen de Benelux ook toegestaan om zeecontainers van 45 voet over grenzen te vervoeren, evenals zwaardere en langere vrachtwagen combinaties tussen België en Nederland. Tot slot is door gezamenlijke controles en samenwerking van douanekantoren in de Benelux hebben als gevolg minder papierwerk en een soepelere samenwerking binnen de Benelux.

Blik op de toekomst
De huidige verbeteringen binnen de Benelux samen met de beleidsaanbevelingen van de Benelux Unie zullen in de toekomst hopelijk zorgen voor een nog betere samenwerking, een toename in vervoer en het waarborgen van de positie van Nederland, België en Luxemburg in de logistieke wereld.

ajvlogistiek.com gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek bij ajvlogistiek.com voor jou makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze website volgen en verzamelen.